pátek 24. srpna 2007

Top 20 (5-1)

5.Tom Waits - Rain Dogs (1985)
Tom Waits je posledni zijici beatnik.Basnik.Krome toho,ze vypada jako seslej bezdomovec,je taky hudebni silenec.Kombinace rocku,jazzu,blues a jakychkoliv (pa)zvuku,ktery nemaj daleko k industrialu.K hrani pouzije cokoliv,co vydava nejaky zvuk.Casto pouzije neco,co nasel na smetisti.Sestavil si xylofon z lahvi od chlastu.Jedinej clovek,kterymu 40 let chlastani a tisice cigaret zmenily hlas tak,ze dostal magicke,nenapodobitelne zabarveni. Jeho hlas pry zni Jako kdyby byl namočený do sudu s whiskey, uzený několik měsíců a pak vynesený na vzduch a přejetý autem."
Jeho texty jsou predevsim o "detech noci",coz jsou zkrachovalci,fetaci,devky,zlodeji,vrazi a vsichni co jsou proste outside of human society...
Pro me je urcujici naprosto cela jeho diskografie..jen..tohle album je v prehravaci nejcasteji..

4.The Doors - The Doors (1967)
Prvni deska Doors.Nejvic napadu,nejvic energie,nejlepsi basne.Sex,alkohol a rockovej ulet do nebe.Zadnej slabsi kus.
Dvanactiminutovej opus The End kde Morrison rve

"Father?"-"Yes, son?"-"I want to kill you,
Mother, I want to..."
Fuck you!

3.Depeche Mode - Violator (1990)
DM meli alba silne elektronicka nebo naopak s prevahou rocku a kytar.Nektera alba byla velmi temna,agresivni.Nektera melodicka a krehka.
A pak bylo jedno...kde se vsechno spojilo v jeden harmonicky celek,kde vsechno pracovalo naprosto bez chyby.



2.The Velvet Underground - The Velvet Underground and Nico (1967)
Velveti dali rockove hudbe hodne..jejich avantgardni zvukove experimenty se staly inspiraci pro mnoho kapel co teprv mely vzniknout.Texty Lou Reeda byly dost poburujici a nezvykle,stejne tak jako temata o kterych jsou..
Mix popu,rocku,punku,pochybny alternativy,vsech moznych hypnotickych disharmonickych pazvuku jako je treba zvuk rozbijejiciho se skla..
Text songu Heroin je jeden z nejlepsich vubec...
Takze..jak pravi obal od Andyho Warhola: "Pomalu oloupejte a uvidíte"

1.Radiohead - Amnesiac (2001)
Amnesia znamena v prekladu ztrata pameti.Tohle album je sen.Prvni tony vas vcucnou a uvezni vas ve vesmiru,ve vzuchoprazdnu.Nemusite na nic myslet,jen plujete krajinou,kterou nikde jinde neuvidite.Thom Yorke je vas pruvodce.Vede vas skrz podivne bludiste,aby vas za zvuku jazzove trubky v poslednim songu dovedl az na konec.Zpatky do reality...

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

naucil hodne